sobota 10. srpna 2013

Parametry LED osvětlení aneb trocha matematiky s LED pásky

Při výrobě LED osvětlení pro akvárium jsem se potýkal s několika otázkami/problémy při výběru LED pásků. Proto jsem se rozhodl sepsat několik bodů, která vám mohou pomoct s výběrem. Bude to trocha matematiky, ale to snad nikoho neodradí :-).

LED pásky jsou vybírány pro účel osvětlení akvária, proto veškeré parametry budou voleny z tohoto hlediska:

  1. Světelný tok, intenzita osvětlení.

    - Úkolem je osvětlit akvárium o velikosti 240litrů - 120 x 40 x 50 cm.

    - Nejprve dvě základní definice :

    Světelný tok vyjadřuje množství světelné energie, kterou přenese záření nebo zdroj vyzáří za časovou jednotku s přihlédnutím k citlivosti průměrného lidského oka na různé vlnové délky světla (zdroj: http://cs.wikipedia.org). Jednotka je lumen.

    Intenzita osvětlení je definovaná jako světelný tok dopadající na určitou plochu. Je tedy podílem světelného toku (v lumenech) a plochy (v metrech čtverečních). Jednota je lux.

    - Z článku (na serveru  http://rybicky.net) jsem se dočetl, že dostačující hodnota intenzity osvětlení pro růst většiny rostlin je 8000 lx. Pokud má někdo přesnější informace, rád si poslechnu více ;-). Na osvětlení akvária 240l popsaného výše pak dostáváme potřebnou hodnotu světelného toku: 8000 * (1,2 * 0,4) = 3840 lm.

    - V LED e-shopu jsem vybral jedny z "více svítivých" pásků, konkrétněji pásky se světelným tokem 1500 lm/m (lumenů na metr). Vzhledem k nejdelšímu rozměru akvária 120cm jsem použil pásky o délce 110cm, celkem jsem použil 3 pásky. Ve výsledku to máme 3 x 1,1 x 1500 lm = cca 5000 lm na AQ (=akvárium). Minimální hodnota nám vyšla 3840 lm, se 3 LED pásky se dostáváme na hodnotu 5000 lm, což je podle mě dostatečný světelný tok.


  2. Barevná teplota světla (též teplota chromatičnosti). 

    - Definice: Barevná teplota světla charakterizuje spektrum bílého světla. Neboli světlo určité barevné teploty má barvu tepelného záření vydávané černým tělesem, zahřátým na tuto teplotu (zdroj: http://cs.wikipedia.org).

    - Po přečtení několika článků o pěstování rostlin jsem došel k závěru, že vliv barevné teploty na růst rostlin je pouze minimální vzhledem k důležitosti intenzity a délky svícení, které jsou mnohem závaznější. Tento názor berte prosím s rezervou, nehodlám se věnovat rostliným akváriím holadského typu a tato teorie samozřejme platí u sladkovodních akvárií.

    - Velmi pěkný článek věnovaný osvětlení akvárií je zde - http://planta.aquariana.cz/osv_rostl.htm. Odtud jsem čerpal informaci: "Lze však odvodit, že nejvíce se na fotosyntéze podílí část spektra v modrofialové a červené oblasti (přibližně 400 - 500 nm600 - 700 nm)". Dále: "Čím vyšší je barevná teplota, tím větší podíl krátkovlnných ("modrofialových") složek záření obsahuje".

    - Rozdíl mezi studenou bílou a teplou bílou je vidět na spektrálních grafech (zdroj: http://svpc.vn.cz)

    Spektrální graf "bílého světla" (okolo 6000 K).



    Spektrální graf "teplé bílého světla" (okolo 3000 K).


    - Na výběr LED pásku má v tomto ohledu tudíž vliv i naše estetika. Dle mého názoru je studená bílá vhodnější, teplá bílá "barví" akvárium  už hodně do žluta. Já jsem zvolil kombinaci.

    - Zvolil jsem:
     2 pásky "studená bílá" = 6000 - 6500 K
     1 pásek "teplá bílá" = 2800 - 3500 K


  3. Spotřeba elektrické energie LED pásku.

    - Jelikož jsem si celé osvětelní výraběl sám, zajímalo mě, jak náročné světlo jsem vlastně zkonstruoval :-).

    - Dle výrobce měly pásky spotřebu 14,4 W/m.

    - Teoretická spotřeba 3 pásků po 1,1 metru = 3 x 1,1 x 14,4 = 47,5 W. Zdroj by měl být volen s nejméně 20% rezervou. V mém případě jsem zakoupil 72 W zdroj.


  4. Reálná spotřeba elektrické energie.

    - Teorie je teorie, ale realita je realita aneb změřme si spotřebu sami.

    - Změřil jsem spotřebu digitálním wattmetrem a výsledek je (mile) překvapivý. Činný výkon celého zapojení 3 pásků i se zdrojem je 25 W ! Jak jsem později zjistil, menší spotřeba není dobrý signál aneb obvodem teče menší proud a pásky svítí pod své možnosti - více v článku zde

    - Detailněji: Při 230V tekl zapojením proud 0,210A. Účiník byl roven hodnotě 0,51. Výpočtem dostaneme P = U * I * cos(fí) = 230 * 0,21 * 0,51 = 25 W, což jsme dostali výše zmíněnou hodnotu.



  5. Zhodnocení.

  6. - S vlastní výrobou LED osvětlení, jejími parametry i spotřebou jsem moc spokojen :-). Kdo váhá jestli si koupit hotové zářivkové osvětlení či si vyrobit vlastní LED, jednoznačně doporučuju pustit se do výroby. LEDkám zdar! ;-)



    V případě dotazů neváhejte a pište na radek.krizka@gmail.com!

3 komentáře:

Adam řekl(a)...

Děkuji za uvedení tohoto článku. Mimochodem vzhledem k tomu, že jsem se nedávno o tuto technologii zajímal jako spotřebitel, využil jsem služeb českého výrobce Esyst, s.r.o. potažmo jejich prodejny Luxprim.cz a byl jsem nadmíru spokojen a to nejen s tímto dodavatelem, ale také zakoupeným LED osvětlením. Proto mohu jen doporučit www.luxprim.cz

Marta řekl(a)...

To jsou docela základy fyziky, tak 8 třída ZŠ. Jinak v dnešní době je světlo základ domova, ať už sluneční nebo to elektrické. My se snažíme používat k osvětlení hlavně led světla, jelikož šetří el. energii a nemají takovou výhřevnost a líp svítí. No každopádně jsem nedávno narazil tenhle eshop s různými druhy osvětlení a objednával jsem si tam stavební světlo na zahradu.

ProchysFilip řekl(a)...

Nedávno jsme u nás doma dělali novou elektřinu a právě několik takových LED pásků jsem si společně s různými bodovkami atd zapojoval. Není to zas tak složité, původně jsem si na to chtěl zavolat elektrikáře, ale nakonec jsem naznal, že to je celkem zbytečné. Na co už jsem ale elektrikáře potřeboval byla instalace rozvaděče. To bych asi sám nezvládl.